Договор за изцяло нова система за обработка на багажа (BHS) подписаха през миналата седмица изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро и главният изпълнителен директор на френския консорциум Alstef Group Никола Бретон, съобщават от столичното летище. Договорът на стойност над 20 млн. лв. и включва доставка, инсталиране и поддръжка на системата за управление на багажа на пътниците.

Внедряването на системата е голяма стъпка в усъвършенстването на обслужването на пътници и полети при гарантирано ниво на сигурност и надеждност на операциите. Съществуващата BHS е зависима от една остаряла машина, докато новата разполага с четири с общо тегло седем тона и капацитет до 2400 багажа на час. Това ще позволи сигурната обработка на милиони чекирани багажи годишно.

Системата транспортира регистрирания багаж от зоната за регистрация за полет през четири нива на сигурност и поддържа тройно резервиране на системите. По този начин се гарантира най-високо ниво на надеждност и ефективност в обслужването на багажите. Новата BHS позволява както пълно самообслужване (т. нар. self-bag drop) при предварителна регистрация за полет, така и асистирано обслужване.

"Системата за управление на багажа е от ключово значение за функционирането на летището. Придобиваме авангардно технологично решение, което ще ни направи по-бързи и по-ефективни в полза на милионите ни пътници. Проектът е част от цялостната трансформация на летището, за която инвестираме над 150 млн. лв. до края на 2025 г.", заяви Хесус Кабайеро при подписването на договора.

С въвеждането в експлоатация на новия BHS Терминал 2 ще може да обслужва значително по-голям брой пътници. Внедряването на системата е част от плана за развитие на летището, който ще позволи на Терминал 2 да поеме целия трафик от почти 70-годишната сграда на Терминал 1.

Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през февруари е достигнал 495 214, съобщиха преди дни от аеропорта. Борят на излетелите и кацнали самолети на Летище София през втория месец на годината достига 4011, което е спад от близо 6% спрямо данните преди пандемията.