СОФ Кънект, операторът на летище София и Главболгарстрой Холдинг поставиха днес началото на строителството на новия открит паркинг на летище София. Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект и Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг направиха първата копка на терена в близост до Терминал 2.

Новият открит паркинг ще се простира на обща площ от 25 000 кв. м. и ще предостави на пътуващите близо 1000 паркоместа. Той ще разполага и с места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 милиона лева.

"Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа.", каза Хесус Кабайеро.

Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационен номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламетирани таксита. Проектът включва и изграждане на нов обратен завой. Очаква се строежът да бъде завършен до октомври и да осигури допълнително удобство и сигурност за всички пътници и посетители на летището.