Операторът на летище София "СОФ Кънект" обяви сътрудничеството си с лидера в областта на науката и технологиите Leidos (NYSE:LDOS) за внедряването на авангардни надстройки на своите системи за проверка на регистрирания багаж. Така системите ще отговарят на най-новите евроразпоредби, пише БТА

Очаква се инсталирането да приключи през второто тримесечие на 2024 г. преди активния летен сезон.

"Инсталирането на системите ще направи пътуването през нашето летище по-бързо и безпроблемно изживяване за пътниците. Това е стратегическа стъпка за модернизиране на летище "София" и по-ефективно функциониране, за да отговаря на най-високите нива на стандарти за сигурност", каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на "СОФ Кънект".

Ще бъдат инсталирани три системи за откриване на експлозиви и две рентгенови системи. Leidos поема ангажимент и за цялостен 10-годишен договор за обслужване на системите.

Високопроизводителният MV:3D има фиксиран рентгенов портал и използва множество детектори за създаване на 2D и 3D изображения с висока разделителна способност. Тази усъвършенствана технология за проверка е предназначена да даде на Летище София възможността да сканира до 1800 багажа на час за система и да увеличи ефективността на своите операции по проверка, обясниха от летището.

От 13 септември пристигащите на софийското летище посреща фотоизложба "София - толкова много за откриване". Експозицията съдържа 18 фотографии от София и ще остане там една година, съобщиха организаторите от Общинско предприятие "Туризъм" към Столичната община. Пейзажите са дело на фотографа Иван Шишиев. Общо 12 пана с размери 203 см на 98 см съпровождат пътниците на входа на летището. Сред тях са Златните мостове, Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", градина "Кристал".