Лятното разписание на Летище София предлага на пътуващите избор от 77 редовни и 19 чартърни дестинации, съобщиха от аеропорта. Те са резултат от програмата на "СОФ Кънкет" за разширяване на полетната мрежа и дават възможност за удобни връзки и трансферни полети.

В лятната програма от София ще летят 21 авиокомпании, които изпълняват редовни полети, а шест превозвача са заявили желание за чартърни.

Още с влизане в сила на новото разписание, Ryanair започва полетите си до полския град Вроцлав. Първият самолет по дестинацията ще пътува от днес -27 март, а дотам ще се лети два пъти в седмицата - в понеделник и петък. Ryanair има още една нова дестинация с лятната ни програма, която е нова за нас, посочват от аеропорта и уточняват, че това е Родос. Полетите до гръцкия град започват от 3 юни - във вторник и събота.

Wizz air също включва две нови дестинации към лятното разписание на Летище София. Това са редовните полети до Ереван и Рияд. До арменската столица ще се лети в сряда и неделя, от 30 април. Директните полети до Саудитска Арабия/Рияд също ще се изпълняват два пъти седмично от 23 април - отново в сряда и неделя.

В лятното разписание Летище София ще посрещне още една нова дестинация - до норвежката столица Осло. Редовните полети ще се изпълняват от Norwegian Air Shuttle, която е нова авиокомпания за летището. До норвежката столица ще се лети всяка сряда и събота, от 24 юни.

Летище София продължава преговорите си и с други превозвачи, за осигуряване на повече предложения за пътниците, се посочва още в съобщението.

Едва 88 са полетите, изпълнени от Летище София по чартърни дестинации през февруари, съобщиха преди дни от аеропорта. Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през втория месец на годината достигна 495 214. Излетелите и кацнали самолети на Летище София през втория месец на годината достигнаха 4011, което е спад от близо 6% спрямо данните преди пандемията.