Международното летище в Дубай, най-натовареното в света, обяви, че е обслужило 41,6 милиона пътници през първата половина на годината. Така пътникопотокът на летището е надскочил нивата си спрямо същия период на 2019 г., тъй като търсенето на въздушни пътувания след пандемията се е възстановило, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Летището в Дубай, което е "дом" на националния превозвач на Обединените арабски емирства "Емирейтс" (Emirates), отдавна служи като показател за развитието на авиационната индустрия по целия свят. Повишеният брой пътувания отразява данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), според които въздушният трафик в световен мащаб е на 94 процента от нивата си преди пандемията.

"Докато отчитаме възстановяване, с оглед на най-новите данни за пътуванията през първото полугодие, надхвърлящи нивата отпреди пандемията, ние продължаваме да бъдем ангажирани, че всеки гост, който пътува през нашето летище, ще си тръгне с усмивка", каза Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на летището в Дубай.

Пътниците, наброяващи 41,6 милиона през периода януари - юни 2023 г ., са били с около 50 процента повече в сравнение със същия период на 2022 г., когато бяха 27,9 милиона.

Пътническият трафик на летището в Дубай тази година до голяма степен се движи от обичайните туристически дестинации, които се обслужват през него - Индия, Саудитска Арабия, Обединеното кралство и Пакистан. Русия също е била основен пазар за летището, тъй като Дубай остава едно от малкото места, където все още няма въведени забрани за руснаци на фона на войната в Украйна.

Дубай беше сред първите градове, които се отвориха отново за туристите по време на пандемията, което помогна за стимулиране на туристическия сектор на града.

Хотелите в Дубай са отчели средна заетост от 78 процента през първото шестмесечие на 2023 г.

Авиопревозвача "Емирейтс" също е отбелязал рекордна печалба от 2,9 милиарда долара през 2022 г.

Предвид силното търсене, летището е увеличило прогнозния си брой пътници за 2023 г. до 85 милиона, малко по-малко от годишния трафик през 2019 г. - 86,3 милиона пътници, каза още Грифитс.