Необичайна е ситуацията в Бардонекия, защото градът бе залят от вода, камъни и кал без там да вали дъждът, излял се в планината. Това се отрази на поток, преминаващ през града, както и на сериозно свлачище, образувало се на голяма надморска височина в Алпите, съобщава БНР.

Засегнати са хотел и сградата на полицейското управление. Жертви няма, ранен е един човек, приет в болница, изчезналите петима души са открити, евакуирани в спортната зала са 120 души, където е организиран и оперативен центът по случая.

Яростта на пороя вероятно е повредила мостове и пътища и затова е поискана техническа проверка.

На остров Сицилия, отново е затворено летището на Катания поради изригвания на вулкана Етна. Намиращите се във въздуха пепел и други частици, падащи на земята, са опасни не само за самолетния трафик.

Входящите и изходящи полети на летище в Катания няма да се извършват до 20:00 часа местно време (21:00 часа бълг. време), съобщи управата на летището в туит.

Кметът на Катания Енрико Трантино забрани използването на мотоциклети и велосипеди в града през следващите 48 часа, тъй като много улици бяха покрити с пепел, и нареди колите да се движат не по-бързо от 30 км/ч (19 мили/ч) заради хлъзгавия терен.

Отменените днес полети на летището в Катания, което привлича повече пристигащи от столицата на Сицилия - Палермо, идват само месец след като пожар в сграда на летищния терминал доведе до седмици на прекъсвания на въздушния трафик.