Разцъфнали джакаранди обагрят в синьо и лилаво Лисабон всяка пролет, съобщава АФП, цитирана от БТА. Цветовете на това екзотично дърво, донесено през 19-и век, са се превърнали в една от предпочитаните пощенски картички на португалската столица.

"Джакаранди могат да се видят навсякъде в страната, но точно в Лисабон те са се адаптирали най-добре" към местния климат, казва пред АФП Ана Луиза Соареш, директор на Ботаническата градина на Ажуда. Там са засадени първите дървета, внесени от Бразилия, бивша португалска колония.

Джакарандите са пренесени в Португалия в началото на 19-и век, когато кралското семейство заминава в изгнание в Бразилия, за да избегне френските нашествия.

По време на отсъствието на краля синият цвят на дървото, свързан с монархията, го превръща в средство за "демонстриране на власт", отбелязва на своя уебсайт Туристическият борд на Лисабон.

Джакарандите стават широко разпространени благодарение на Феликс Авелар Ботеро, смятан за баща на ботаниката в Португалия, който разпространява семена дървото из града, обяснява Соареш.

В ботаническа градина са събрани множество видове от бившите португалски колонии в Африка, Южна Америка и Азия.

Откакто са донесени, броят на джакарандите в столицата на Португалия непрекъснато се увеличава, отбелязва АФП.

"Това е дърво, което не създава много проблеми. Продължава да расте дълги години, цъфти почти през цялото време. Това е вид, който се е приспособил изключително добре", обяснява Ана Джулия Франсиско от отдел "Околна среда" в Градския съвет на Лисабон.

И до днес градската управа продължава да засажда джакаранди, като избягва ветровитите райони, където се развиват по-трудно. Тези дървета са и в най-туристическите райони в Лисабон.

В периода на Инстаграм и социалните мрежи популярността им се увеличава от посетителите, които обичат да се снимат пред цъфналите дървета и килимите от лилави листенца, покриващи столичните тротоари, когато започнат да падат.

"Красиво е!", възкликва Черил Мичъл, 76-годишна пенсионерка от Атланта, САЩ, която обича да ги снима.

"Много е пролетно. Феерично. Мисля, че добре представя Лисабон", казва Магали Сирило, 34-годишна френска социална работничка, която е на почивка в Лисабон.

Джакарандите, които са много обичани и от лисабонците, понякога са критикувани заради неудобствата, причинени от цветята, които падат на земята и се разлагат, покривайки тротоарите с лепкава субстанция, отбелязва АФП.

При засаждането на нови дървета местните власти се опитват да избягват, доколкото е възможно, места, които биха могли да създадат неудобства за местните жители. "Но красотата им си заслужава няколко неудобства", казва с усмивка Франсиско.