Втора вълна стачки този месец на служители на Lufthansa почти спря полетите на няколко германски летища, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Франкфуртското летище, което е най-голямото в страната, е обслужило само 10 на сто от планираните по разписание 1000 пристигания и излитания, зави говорител пред ДПА. Около 100 000 пътници са били засегнати.

Стачката е оказала най-голямо влияние върху полетите на летищата във Франкфурт и Мюнхен, но и полети на Lufthansa на други летища също са били отменени. Авиопревозвачът предупреди пътниците да не идват на летищата, тъй като не е възможно презаверяване на билетите.

Синдикатът "Ферди" (Verdi) призова отделните групи служители като техници и експерти по информационни технологии да стачкуват от понеделник вечерта. Към тях днес се присъединиха служители на гишета и изходи за качване на самолетите.

Втората вълна стачки ще има дори по-голямо влияние от първата, заяви преговарящият от страна на "Ферди" Марвин Решински.

По време на първата стачка в началото на февруари около 900 полета са били отменени. Синдикатът обяви, че планираните за утре (21 февруари) преговори в централата на "Луфтханза" във Франкфурт могат да продължат и в четвъртък (22 февруари), ако има възможност за постигане на споразумение.

Самият факт, че е насрочена и друга дата за март, не означава, че синдикатът не иска да постигне споразумение, обяви Решински.

"Ферди" настоява за увеличение с 12,5 на сто на заплатите на над 20 000 служители, както и бонус за компенсиране на инфлацията от 3000 евро за срок от една година. "Луфтханза" предложи неотдавна бонус и увеличение с 10 на сто на възнагражденията за срок от 25 месеца.

Първото повишение на заплатите ще е през декември 2024 година. Решински настоя още веднъж за по-висока оферта от компанията. Увеличението на заплатите на наземния персонал е твърде ниско спрямо това на кабинния персонал, според него.