Луксозният круизен кораб, който по-рано тази седмица заседна на плитчина край източния бряг на Гренландия, беше успешно освободен, съобщи днес Обединеното арктическо командване на Дания, пише CNN.

В понеделник корабът Ocean Explorer, превозващ 206 пътници и членове на екипажа, заседна в Алпефиорд. Съвместното командване съобщи, че круизният кораб е бил освободен от изследователски риболовен кораб днес сутринта.

Плавателният съд не успя да се "измъкне от клопката" в няколко предишни опита, което породи опасения, че ще остане блокиран в продължение на дни в очакване на пристигането на по-голям датски военен кораб.

По-рано стана ясно, че трима пътници на борда са поставени под карантина, след като се заразили с Covid-19. Но всички останали на борда бяха обявени за здрави и в безопасност. От компанията собственик на кораба обявиха още,  че нито корабът, нито пътниците му, нито околните води, са били в опасност поради инцидента.

Докато корабът е чакал помощ, една от пътничките, назована само като Лис, се пошегувала, че основният страх на борда е, че алкохолът е свършил. "Това е най-голямото ни притеснение", казва тя пред филиала на CNN Nine News.

Според изявление на датското Обединено арктическо командване (ОАК) през последните няколко дни Ocean Explorer е направил няколко неуспешни опита да се освободи от приливните течения.

По време на прилива в сряда изследователският риболовен кораб Tarajoq, който е собственост на правителството на Гренландия, се е опитал да освободи круизния кораб, но не е успял да го направи.

По-голям кораб на датските военноморски сили, Knud Rasmussen, е изпратен да помогне, но му предстояло да измине 1200 морски мили (около 2222 км), за да достигне до круизния кораб. Той трябвало да пристигне едва в петък вечерта.

Датски военнослужещи се качиха на борда на круизния кораб във вторник и още тогава заявиха, че всички 206 души на борда са "добре".

Според официалния уебсайт на Aurora Expeditions корабът е "специално създаден за експедиционни пътувания до най-отдалечените дестинации в света".

Снимка: iStock by Getty Images

 

 

Translated with DeepL