Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани с т.нар. "климатичен данък". Таксата ще важи по време на туристическия сезон - от март до октомври, и ще е двойно по-висока от сегашната. Настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с 1,5 евро на легло. Гостите на тризвездни комплекси ще плащат 3 евро на нощувка,  с четири - 7 евро на нощ, а ако искате да се насладите на пълен лукс - 10 евро на нощувка, съобщават гръцките медии.

Новият данък ще се заплаща при пристигане на място в хотела, а не при предварително запазване, пише "Грийк рипортър". Таксата няма да бъде включвана и в цените на туроператори при запазване на почивка и трябва да бъде заплатена в местната валута на място.

Новата такса ще се събира в активните месеци между март и октомври, а през останалото време ще важи стандартната туристическа такса.

Гръцкото правителство очаква да събере допълнителни 300 милиона евро през 2024 г. от климатичния данък.

Снимка: iStock by Getty Images

През изминалата година Гърция беше подложена на множество природни катаклизми.

Най-тежките наводнения в историята на страната убиха 17 души през септември, а десетки хиляди животни се удавиха. Къщи, мостове, пътища, бизнеси и обработваема земя бяха напълно унищожени от придошлите води. Според изчисления на правителството ремонтните дейности само на железопътната система ще струват повече от 150 милиона евро.

Пожарите в Гърция също нанесоха огромни щети, като временно ограничиха и туризма в някои части на южната ни съседка. Гърция не е единствената страна, която въвежда климатична такса. Подобни данъци има също в Австрия, Балеарските острови, Швейцария и Съединените щати.