Малдивите със сигурност са дестинация, която привлича милиони туристи. Водата е тюркоазена, климатът е изключително приятен, обслужването е невероятно, но най-важното е, че тук дори времето няма власт.

Малдивите имат така нареченото "островно време" и често връщат стрелките така, че човек да се откъсне от последното си бреме. Повечето хотели разполагат с часовници, но много често са около час напред от официалното часово време, което е Гринуич +5.

Всеки нов гост си мисли, че това е опит за редуциране на популярния джет лаг, но самото обяснение е малко по-странно и г-н Мохит Дембла признава, че основната идея е да отговори на разнообразните нужди на своите клиенти. Почти всички големи курорти на острова са със собствено време.

За мнозина е много странно, че изобщо се коментира някакво часово време като разлика, все пак няма нещо толкова фатално от един час напред.

Тайната се крие другаде, повечето курорти имат достатъчно дневна светлина и със сигурност могат да отговорят на стандартните нужди на своите клиенти. Проблемът е, че на Малдивите има достатъчно забавления като гмуркане, разходки, плаване с яхта, спа процедури и много други.

Тъй като не винаги има достатъчно време за всичко, повечето острови създават свое часово време и са готови да добавят един час светлина, включително и за по-красивите залези, способни да оставят всеки гост без думи.

С промяната на часовете, слънцето изгрява около 7 часа сутринта, вместо в 6 часа сутринта, както би трябвало да се случва по официалното време. Други курорти на Малдивите също са последвали този пример, но вместо "островно време", часовата разлика се кръщава на самия хотел и често обяснява каква точно е причината.

Ако слънцето изгрява в 7 сутринта, логично е, че ще залезе в 7 часа и 15 минути вечерта, а гостите могат да се възползват от всички предлагани услуги, а най-важното е, че ще бъдат малко по-далече от високите температури, измервани предимно на обед.

Снимка: iStock by Getty Images

Промяната позволява и на повечето гости да седнат на откритите веранди и да вечерят, докато наблюдават залеза и се наслаждават на невероятната гледка. Курортите имат специална програма за така наречения "златен час".

Практиката е наложена с години, но всеки нов посетител е малко изненадан от разликите. Персоналът е инструктиран да помогне и да обясни точния час за настаняване и освобождаване на стаите, както и подготвените трансфери до летището.

Не всички курорти следват островното време, Курумба продължава да пази официалното време, тъй като е първият в историята на Малдивите и се стреми да запази всичко в оригиналния му вид. Али Фарук е на мнение, че не иска да обърква гостите си. Курортът отваря врати през 1972 г. и просто няма нужда от по-сериозни и значителни проблеми. Курортът се намира много близо до летището, следователно няма нужда да се губи време.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Малдивите имат обща площ от 90 хиляди квадратни километра и повечето големи курорти са разположени на отделен остров. Много от трансферните полети са ограничени и не могат да летят след залез. Това е ѝ причината да има толкова внимание към светлата част на деня. Политиката на Малдивите е ясна - всички се стремят да запазят лежерното настроение и спокойствие, както и да вземат най-доброто от часовата зона, макар и същата дори да не съществува официално.