Висока заетост отчитат от курортен комплекс "Мальовица" през този сезон, тъй като комплексът предлага разнообразни активности през летните месеци, заявява за БТА Мартин Ицов.

Той посочи, че предлагат активна почивка за различните възрастови групи. За по - малките деца има трамплини и пързалки, както и атрактивна писта за летни шейни. Ицов каза, че голям интерес сред посетителите представляват въженият град и въздушният тролей. "Миналата година започнахме програма за детски лагери. Събираме деца от цяла България, които идват тук да се веселят и научат нови неща за планината", каза още Ицов. Организират се детски приключенски лагери, които включват скаутски занимания и различни преходи в планината. "Учим децата да правят палатки и палят огньове на разрешените за това места, учим ги как трябва да се внимава в планината", посочи още Мартин Ицов.

Снимка: iStock by Getty Images

На въпрос дали за тези няколко дни децата се превръщат в любители на планината, Ицов каза, че се опитват да ги възпитават да ценят и пазят природата. Той посочи, че се стремят да им покажат очарованието на природата извън дигиталния свят и това, което виждат в телефоните, защото на живо е по - красиво. "Смея да твърдя, че всички деца са очаровани от красотата на планината и някои от тях за втора поредна година посещават лагера", каза Ицов. По думите му детските приключенски лагери се посещават от около 100 деца. Той посочи, че комплексът работи в реновирания си вид от над две години, като този летен сезон се наблюдава по-засилен интерес в сравнение с миналогодишния.

Мартин Ицов каза, че в края на 2022 година в курортен комплекс "Мальовица" е бил отворен музей на алпинизма, който гостите на комплекса могат да посетят. Музеят е със свободен достъп.