Мандра с възстановени автентични родопски технологии за производство на млечни продукти ще се изгради като туристическа атракция край смолянското село Могилица, съобщи кметът Митко Чочев.
В нея туристите ще имат възможност да дегустират и да видят на живо приготвянето на основните блюда от менюто на родопските столетници - продукти от пълномаслено краве и овче мляко.
Туризмът в селото с известните Агушеви конаци акцентира през последните години върху програми за природосъобразен и здравословен начин на живот, представяйки режима и менюто на столетниците.
Производството на традиционни за Родопите млечни изделия ще се възстанови от Салих Паша от с. Бориково, който е един от малцината в региона майстори на предаваните от поколения мандраджийски рецепти, обяснява Митко Чочев. Предвижда се в мандрата да се прави масло в автентични дървени съдове, бито сирене, извара, овче и краве сирене и др.
Някогашните технологии за преработка на млечни продукти не могат да покрият сегашните европейски изисквания за производство, затова подобни мандри могат да бъдат само туристическа атракция, която да запази неповторимия вкус на родопските млечни продукти, обясняват млекопроизводители в Могилица.
В нея туристите ще имат възможност да дегустират и да видят на живо приготвянето на основните блюда от менюто на родопските столетници - продукти от пълномаслено краве и овче мляко.
Туризмът в селото с известните Агушеви конаци акцентира през последните години върху програми за природосъобразен и здравословен начин на живот, представяйки режима и менюто на столетниците.
Производството на традиционни за Родопите млечни изделия ще се възстанови от Салих Паша от с. Бориково, който е един от малцината в региона майстори на предаваните от поколения мандраджийски рецепти, обяснява Митко Чочев. Предвижда се в мандрата да се прави масло в автентични дървени съдове, бито сирене, извара, овче и краве сирене и др.
Някогашните технологии за преработка на млечни продукти не могат да покрият сегашните европейски изисквания за производство, затова подобни мандри могат да бъдат само туристическа атракция, която да запази неповторимия вкус на родопските млечни продукти, обясняват млекопроизводители в Могилица.
ИЗБРАНО