Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море "Дунав Ултра" влезе в годишната класация на издателя на пътеводители Lonely Planet за топ 50 препоръчани дестинации в цял свят през 2024 г. Дългият 740 км веломаршрут е единственият посочен на територията на Източните Балкани, а това означава пробив в сферата на туризма за страната ни и възможност за развитие на района.

В обширен материал са представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа - масовото изминаване на Дунав Ултра на две колела.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация "Дунавски лимес", в която "Дунав Ултра" е посочен като поддържащ туристически продукт с възможност за самоорганизирано пътешествие с велосипед.

В "100 Дунав Ултра забележителности" влизат крепостта Баба Вида, Улпия Ескус край село Гиген, легионният лагер Нове близо до Свищов, Сексагинта Приста в Русе, Дуросторум в Силистра и Белоградчишката крепост.