Планът е да се определи таван от 430 000 легла за туристи на целия остров, като председателят на Съвета на Майорка Каталина Кладера заявява, че настояват "туризъм с по-голяма стойност и по-малко обем".

След като ограниченията за пътуване бяха отменени, това лято островът отбеляза безпрецедентен брой посетители. Туристите бързо запълниха хотелските стаи и къщите, като Кладера признава, че "повтарящият се дебат за пренаселеността се е завърнал".

По-рано тази седмица Съветът на Майорка потвърди, че ще преразгледа плана си за туризъм и ще намали броя на посетителите на острова. Ще бъде ограничен броят на хотелските легла и начинът, по който те могат да бъдат продавани.

Той също така обяви, че ще увеличи броя на инспекторите по туризма, които ще извършват проверки на незаконните ваканционни имоти. 

Тази година властите на Балеарските острови въведоха редица строги правила в опит да намалят пренаселеността. Пияните туристи, които по-рано препълваха улиците, се превърнаха в мишената за на новите правила.

Ограниченията за алкохол са наложени в много курорти "ол инклузив" в Магалуф, Ел Аренал и на остров Ибиса. На някои места гостите са ограничени до три питиета на вечеря и три питиета на обяд - всички други алкохолни напитки трябва да бъдат закупени отделно.

 Законодателството забранява също така "щастливите часове", обиколките по заведенията, предложенията за напитки "две за едно", продажбата на алкохол в магазините между 21:30 и 8:00 ч. и рекламата на лодки за партита в определени райони.

Това лято в един от най-популярните парти курорти на Майорка - Плая де Палма, беше забранено влизането в ресторанти на хора, облечени с футболни фланелки. Собствениците на заведения се обединиха, за да създадат дрескод, целящ да намали неподходящо поведение.

Ибиса се стреми да се отдалечи от репутацията си на дестинация за партита. Вместо това местните власти се надяват да се съсредоточат върху по-устойчив туризъм, като например многобройните уелнес и екокурорти на острова.