Нови правила ще борят свърхтуризма от следващата година в Майорка. След серия протести, дори президентът Марга Проенс е изразила своето положително мнение към смелите предложения на местните, пише изданието Mirror. До този момент имаше предостатъчно протести от страна на местните, които изпитаха сериозни трудности през летните месеци.

Исканията за устойчив туризъм бяха на дневен ред през летния сезон, но все повече местни настояват за промени и по още една причина - щетите, които туристите нанасят, когато броят им надхвърля многократно този на местните жители. Тази седмица президента Проенс призна, че трябва да се слуша гласа на местните и да се мисли върху генерално решение, което се фокусира върху ограничаването на броя на гостите, както и върху правилното им разпределение.

Въпреки притесненията на повечето гости, Проенс заяви, че Майорка винаги ще бъде гостоприемна. Основната позиция на властите е, че курортът ще обмисли всички възможни варианти за борба със свръхтуризма. През миналия месец, повечето жители на Майорка направиха протест и заявиха, ч техните плажове са се превърнали от пясъчни в пияни, тъй като гостите са злоупотребявали с алкохол и често са замърсявали, вместо да се насладят на природата.

Протестиращите са заплашили с още действия, ако исканията им не бъдат чути. След като британската лира и американския долар запазиха по-добри стойности, спрямо еврото, екзотичните дестинации започнаха да се пренаселват. Президентът на Белеарските острови има време, за да подготви своя план и да представи своите решения. Туризмът е особено перо в икономиката, но повечето жители вече не могат, а и не искат да бъдат част от туристическата вълна, която преживяха през това лято. Въпросните мерки се очаква да бъдат представени догодина и гласувани с бранша.