Разположена в центъра на Балканския полуостров, България от хилядолетия е била център на много духовни учения и практики. Най-известните обекти, свързани с тези феномени са запазените тракийски светилища, тангристките езически капища, богомилските светилища - основа за бъдещите катари и албигойци, исихастките християнски манастири, Дъновистките места на Бялото братство, зоните, свързани с енергийния феномен на пророчицата Ванга.

Тракийски светилища

В Родопите се намира Светилището на Орфей, близо до предполагаемото му родно село Гела. Край курорта Пампорово се намира Орфеевата скала. Също в този район се намират Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло, светилището край село Мугла. Орфей е един от големите учители на човечеството, предшественик на Аполон, създател на първата езотерична школа на Балканите.

Тангристки светилища

В Лудогорието се намират светилищата (капища) на бог Тангра (Тенгри) до село Мадара, близо до магическия символен релеф на Мадарския конник. Капища има в старите български столици Плиска и Преслав. Тангризмът е средноазиатски шаманизъм, пренесен от древните българи при Великото преселение на народите от Памир и Тяншан.

Богомилски светилища
В Рила и Пирин по правило това са местности с голяма надморска височина (над 2000 м), които са с висока магнитна енергия. Българските дуалисти, чиито последователи са богомилите, едновременно тангристи и християни, създават свои светилища по тези места, преследвани от ортодоксалната църква. По-късно богомилите са изселени от България и дават началото на Бялото братство, на катарите и албигойците в Западна Европа.

Исихастки манастири

Близо до Русе - това са забележителните Ивановски скални манастири (църкви) по поречието на река Русенски Лом, а край курорта Златни пясъци (на Черно море) - скалният Аладжа манастир. Местността Кръстова гора в Западните Родопи, както и местата на българския светец от IX век Иван Рилски край Рилския манастир, са също изключително интересни обекти. Исихастите са православна секта, проповядваща краен аскетизъм и мистериалност на обредите, живот в уединение. Последователите на това вярване най-често са живеели в пещери и сред дивата природа.

Дъновистки места

В София - гробът на Учителя Дънов. В Рила - 7-те Рилски езера, където се провеждат мистериите и сбирките на последователите на Петър Дънов. Учителят Петър Дънов е възкресител на Бялото братство за България и има много последователи в Европа и Америка.

Местата на пророчицата Ванга

Местността Рупите (между Сандански и Петрич), където живя в последните си години пророчицата, е едно от най-силните енергетични места в България. Ванга ослепява в детска възраст, но придобива дарба да разкрива съдбите на хората.