Индонезийският остров Бали, изключително популярна дестинации сред туристите от цял свят, ще се сдобие с железница, свързваща летището с няколко локации, в които се образуват задръствания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Строителството на лекорелсовия подземен влак, силно желан проект за президента Джоко Видодо, ще започне идната година, обяви днес министърът по морските въпроси и инвестициите Лухут Панджайтан. Междувременно инвеститори от Китай, Япония и Южна Корея вече показаха интерес.

Лекорелсовият влак в Бали "ще е подземен, за да може да поеме движението около и към летището в Бали до 2025-2026 година", каза министърът.

"Ако този проект не бъде осъществен, то през 2026 година хората могат да останат блокирани на летището", твърди той.

Броят на пътниците на международното летище в Бали ще достигне 24 милиона души до 2026 година спрямо около 20 милиона души в момента.

Тази нова жп мрежа ще позволи да се превозват туристи между летището и туристическите зони Кангу и Семиняк.

Линия на лека железница бе открита неотдавна в Джакарта, като целта й според индонезийския президент е да допринесе за борбата със задръстванията и замърсяването на въздуха, от които страда мегаполистът.

Междувременно идната седмица ще влезе в експлоатация високоскоростен влак, финансиран от Китай и свързващ Джакарта с Бандунг.

Остров Бали, който е обект на силен туристически натиск, ще въведе от идната година такса от 150 000 рупии (9,10 евро) на турист.