Увеличението на броя на международните туристи е забавило темп през 2019 година до 4 на сто в резултат на забавянето на световния икономически растеж, геополитическите неясноти и Брекзита, сочат данни на Световната организация по туризъм (СОТ), цитирани от Франс прес и БТА.

През 2017 и 2018 година броят на международните туристи се повиши съответно със 7 и 6 процента.

По предварителни данни за 2019 година се очаква Франция, Испания и САЩ да останат най-посещаваните страни.

СОТ е отчела 1,5 милиарда международни туристически посещения през миналата година.

Забавянето е свързано с представянето на световната икономика растеж от около 3 процента, обясни Сандра Карвао, отговаряща за пазарните тенденции в СОТ. Тя посочи и относително голямата неяснота, свързана с Брекзит, слабата германска икономика и отражението на геополитическите проблеми.

Фалитът на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook) също е допринесъл за това забавяне, според СОТ.

Карвао обаче изтъкна, че това забавяне не е толкова голямо след двете години впечатляващ растеж, много по-голям от очакваното.

Най-засегнатите региони от забавянето са Европа, където броят на туристите е нараснал с 4 процента спрямо 6 на сто през 2018 година и Азиатско-тихоокеанският регион (+5 процента спрямо +7 на сто през 2018 година) заради политическата криза в Хонконг.

Увеличението на туристите също силно е отслабило темпа в Африка (+4 процента спрямо +9 на сто през 2018 година).

Нарастване на туристическите потоци обаче е отчетено в Близкия изток (+8 на сто спрямо +3 на сто през 2018 година) благодарение на амбициозния план на Саудитска Арабия да привлича чуждестранни туристи.

През 2020 година световното увеличение на туристите се очаква да остане в същия порядък (3-4 процента).