Преди броени дни стана известно, че няколко камериерки в имения на Миконос на свръхбогати туристи са попаднали в болница с психотични кризи и халюцинации. Причината? В хладилниците на именията били забравени шоколади, които нищо неподозиращите жени опитали. Въпросните шоколади се оказали т.нар. "халюцигенни шоколади".

Миконос се превръща в зловещо място, от което местните се опитват да се спасят. От това решение зависи животът им.

Вестник Guardian прави репортаж за един от най-предпочитаните за парти туризъм острови в Гърция, за да разбере какво се случва там.

Снимка: iStock by Getty Images

Ризес, ферма в сърцето на Миконос, ленив ранен следобед, не се вижда нито една бутилка шампанско, нито един шезлонг, на който да се излежавате, не се чува шумна музика, която да заглуши звука на ветровете, пронизващи близкия бамбук.

Никос Зуганелис, собственикът на фермата е роден и израснал на острова на партита и съвсем съзнателно се е опитал да направи нещо различно, за да запази духа на Миконос, отвъд дрогата и шампанското. "Не искаме тълпи", казва той пред Guardian. Стремежът на Зуганелис да почете автентичния начин на живот на цикладския остров е отчасти реакция на това, което е видял около себе си. Но това не е инстинктивно.

Казва, че и той е допринесъл за феноменалния успех на Миконос. Занимавайки се със строителство, както и баща му преди него, 52-годишния мъж прекарва десетилетия в изграждането на вили и хотели, които помагат за превръщането на скалистия бряг, чийто терен още в древността е бил легендарен със своята суровост, в това, което е днес - място за забавление на богатите и известните.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Това лято сред тях бяха Илон Мъск, най-богатият човек в света, бившият британски премиер Борис Джонсън, Никол Шерцингер и годеникът ѝ Том Евънс, футболистът Мо Салах, който е подписал удължаване на договора си с "Ливърпул" на стойност над 399 000 евро на седмица, докато е почивал на острова.

Зуганелис смята, че любимият му остров е достигнал критична точка. "Заблудихме се", въздъхва той, след като разговорът се насочва към булдозерите, които може и да не се виждат в околностите на Ризес, но които с рекордна скорост са се врязали в земята, за да направят място за жилища на други места. "Допуснати са грешки. Всички ние сме допринесли за тях.

Туристическият сезон вече е към края си, а през Миконос са преминали повече от един милион туристи. През юли за една седмица са регистрирани около 220 000 посетители, а в ресторантите, хотелите и частните вили работят най-малко 30 000 служители - три пъти повече от местното население. "Всеки иска да изживее своя мит в Миконос", казва кметът Константинос Кукас.

"Миконос е чудо. Той е само една малка скала в Егейско море, а е успял да се превърне в международна туристическа дестинация, която носи милиарди евро приходи."

Само през тази година, споделя той, са подписани редица договори с авиокомпании от Близкия изток, които осигуряват нов пазар на туристи от страните от Персийския залив.

Шампанското се лее в скъпи ресторанти, модни инфлуенсъри и TikTok звезди обсаждат калдаръмените стари улици, модните бутици предлагат най-доброто на възможно най-високата цена. Но сякаш пренасищането с хора не е достатъчно осезаемо - гръцкото правителство възнамерява да одобри спорен план за строителство на нови гигантски хотели.

Това е един микрокосмос облян в блясък и разкош, който е успял да оцелее заедно с друг свят, обитаван от по-възрастните поколения местни жители, които ходят на църква и все още могат да бъдат срещнати в крайбрежните кафенета на града.

Популярността на Миконс е довела до непоправими щети - неконтролируемо разпространение на наркотици, пране на пари, рекет и организирана престъпност.

Бедният някога остров разпали туристическата индустрия на страната след "откриването" си през 50-те години на миналия век - от туристи, посещаващи близкия остров Делос, който дълго време се смята за най-свещеното място в древногръцкия свят - но сега се сблъсква с последиците от прекомерното застрояване.

"Островът ни е пълен, надхвърлил е границите си", казва Маригула Апостолу, председател на местния музей. "Природната ни среда е унищожена, водната и канализационната ни инфраструктура не могат да се справят и това дори преди все още да говорим за заплахата за начина ни на живот, тъй като сме обявени за остров на партитата."

Според нея Миконос е много повече от "еклектични менюта и нощен живот". "Имаме обичаи и традиции, които също трябва да бъдат изследвани. Всяко по-нататъшно така наречено развитие от страна на чуждестранни инвеститори не само ще увеличи натиска, но и ще доведе до цялостна деградация." Дори плажовете са приватизирани от фирми, които събират такси от над 70 евро за шезлонг.

"Много от нас забравиха, че сме деца на хора, които са били бедни", казват местните и добавят, че шумовото замърсяване от баровете е станало толкова непоносимо, че местните жители са започнали да подават петиции до кмета. "Животът тук е труден, условията за живот са тежки за тези, които работят сезонно. Никой от нас не иска нашият остров да загуби душата си, да загуби характера си."

В кабинета си кметът Кукас има панорамна гледка към отсрещния хълм, който някога е бил пуст, а днес е масив от вили, много от които имат собствен персонал от готвачи, портиери и масажисти, готови да задоволяват капризите на футболисти и други звезди от А класа.

Снимка: iStock by Getty Images

"Добре дошли в моя свят", отвръща той, когато от Guardian го питат за строежа на една особено голяма вила, издълбана в склона на хълма, след като е одобрена от бившия министър на културата.

Той също споделя опасенията, че Миконос може да се приближи до точката на насищане, след като гръцкото правителство, подкрепящо бизнеса, обяви, че ще продължи да осъществява спорни планове за изграждане на огромни хотели в името на "стратегически инвестиции". Един от проектите, подкрепен от инвеститори от Абу Даби и Кувейт, предвижда изграждането на малко селище с пристанище, в което да акостират суперяхти.

"Миконос преживя най-добрата си година в историята, туристите са се увеличили с поне 20 %, но устойчивото развитие е най-големият ни проблем", признава Кукас. "Искаме сами да решаваме бъдещето си като местна общност... да, ние сме остров на партитата, но Делос е в непосредствена близост. Илон Мъск го посети и ние много се радваме, защото бихме искали да сме известни и като център на културния туризъм. Последното нещо, което искаме, е да загубим културната си идентичност", заключава Кукас.