Повече от десетилетие австралийският милиардер Клайв Палмър е движещата сила зад плановете за построяването на "Титаник II" - реплика на злополучния кораб, потънал през 1912 г. с повече от 2200 души на борда. Само около 700 от плаващите оцеляват, което го прави най-катастрофалното пътуване в света.

Повече от век след потъването на "Титаник" обаче, светът продължава да бъде привлечен от неговата история. Трагедията вдъхнови наградения с "Оскар" едноименен блокбастър на Джеймс Камерън от 1997 г., с участието на Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет.

Снимка: Courtesy Blue Star Line

Корабът не спира да очарова и изследователите аматьори от десетилетия. Една такава мисия завърши с трагедия миналия юни, когато всичките петима пътници на борда на подводницата "Титан" загинаха, след като корабът претърпя катастрофална имплозия по пътя си към останките.

На брифинг, който милиардерът Клайв Палмър даде пред пресата в Операта в Сидни, на фона на известното пристанище на града, той даде да се разбере, че подновява идеята си за построяването на втори "Титаник". Въпросът, който всички си задават е: Защо?

Снимка: Courtesy Blue Star Line

"Много по-забавно е да създам "Титаник", отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите", заявил бизнесменът пред представителите на медиите.

Палмър, който е натрупал богатството си от минно дело, продължава да не изпитва страх от инцидентите, които се случват покрай потъналия кораб. Той за първи път стартира плановете си за Титаник II през 2012 г., след което отново през 2018 г., но цялата организация бива стопирана заради епидемията от Covid.

Снимка: Courtesy Blue Star Line

Когато преди повече от десетилетие за първи път публично споделя за мечтата си да построи по-добра версия на "Титаник", повечето хора споделят мнението си, че той е достатъчно богат и ексцентричен, за да го направи. Но насрещните ветрове на пандемията удариха и проектът за милиони долари беше спрян, тъй като пристанищата бяха затворени, а и пътниците не искаха да рискуват да бъдат поставени под карантина наред океана.

Снимка: Courtesy Blue Star Line

Сега, когато пандемията отмина и круизните кораби отново са в морето, Палмър, който е и председател на компанията Blue Star Line, стоящ зад проекта, казва, че моментът е подходящ да съживи мечтата си за "Титаник".

"Много сме доволни да съобщим, че след непредвидени глобални забавяния, отново се ангажирахме с партньори, за да съживим мечтата за "Титаник ll". Нека пътуването започне", пише Палмър в прессъобщение.

Снимка:Courtesy Blue Star Line

Blue Star Line набира предложения и планира да потвърди корабостроител до края на годината, който на свой ред да започне работа през първото тримесечие на 2025 г. За момента Палмър очаква добрите предложения да дойдат от фирми от Европа, обяснявайки пред репортери, че не вярва, че китайските стандарти ще са достатъчни, за да се справят със задачата.

След рестартът на проекта неговият екип разпространи осемминутен видеоклип, показващ оформлението на кораба и как ще изглежда всяка стая. Бъдещите пътници на лайнера ще бъдат насърчавани да се обличат в стил от 1900 г., но това няма да бъде задължително условие.

Снимка: Courtesy Blue Star Line

Самият кораб ще бъде дълъг 269 метра и широк 32,2 метра - малко по-широк от оригинала. Капацитетът ще бъде 2345 пътници, разпределени на девет палуби с 835 кабини. Почти половината от тях ще бъдат запазени за пътници в първа класа.

Пътниците от трета класа ще бъдат третирани с яхния и каша на дълги маси в обща трапезария, както се е случвало на самия "Титаник", въпреки че говорител побърза да уточни, че други ястия също ще бъдат достъпни за тези, които искат по-малко автентично изживяване.

Снимка:Courtesy Blue Star Line

Палмър иска да пресъздаде "Титаник", но без да се стига до трагичния край на кораба, вярвайки, че луксозният плавателен съд по някакъв начин ще сближи хората.

Снимка: Courtesy Blue Star Line

"Всички знаем как да водим война. Имаме армии и финансираме войни. Хората знаят за това. Но е много по-трудно да се постигне мир. За да постигнете мир, трябва да се придържате към него всеки ден. Напредвате инч по инч", каза той в прессъобщението. "Титаник II е нещо, което може да осигури мир. Може да бъде кораб на мира между всички страни по света. Милиони са мечтали да плават с него, да го видят на пристанището и да изпитат уникалното му величие. "Титаник II" ще бъде корабът, където тези мечти ще се сбъднат."