Милиони работници и служители от по-големите градове в Китай днес са на път в навечерието на Новата година по лунния календар на фона на усилията на китайските лидери да стимулират икономиката на страната, която понесе тежки удари поради пандемията от Covid-19, информира Ройтерс.

През миналия месец властите в Китай облекчиха някои от строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, които бяха в сила три години.

Така, без да се притесняват, че ще бъдат санкционирани, китайските граждани изпълниха железопътните гари и летищата в страната на път за своите родни места, в по-малките градове и в селските райони на Китай. Това обаче предизвиква сериозни опасения, че масовото струпване на хора може да доведе до увеличаване на случаите на заразени , отбелязва Ройтерс.

Празничният сезон в Китай, известен като Пролетният фестивал, за много китайски работници и служители е единственият период в годината, когато могат да се завърнат по родните си места, отбелязва Асошиейтед прес. Китайското правителство очаква да бъдат осъществени 2,1 милиарда пътувания в рамките на 40-дневния празничен период около Новата година по лунния календар, която настъпва в неделя, 22 януари.

Икономисти и анализатори внимателно следят празничния сезон за сигнали, че потребителското търсене във втората по големина икономика в света се възстановява, след като последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, огласени във вторник, потвърдиха очакванията за рязко забавяне на икономиката на страната.

Снимка: БТА

Евентуално продължително забавяне на растежа на китайската икономика може да задълбочи политическите предизвикателства, пред които е изправен президентът на Китай Си Цзинпин. Напрежението сред по-младите хора в страната все още не е утихнало, след като през ноември те масово протестираха по улиците на големите китайски градове срещу политиката на строги ограничения срещу разпространението на Covid-19, въведена от Си Цзинпин, отбелязва Ройтерс.

Докато част от анализаторите очакват възстановяването на икономиката на страната да бъде бавно, китайският вицепрезидент Лю Хъ обяви вчера по време на Световния икономически форум в Давос, че "Китай е отворен за света след три години на изолация поради пандемията".

Представители на Националната имиграционна администрация в Пекин съобщиха, че средно по 500 000 души дневно напускат Китай или пристигат в страната, след като на 8 януари тя на практика отвори границите си, информират китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс, допълва БТА.

Снимка: БТА