Служебният министър на туризма Евтим Милошев проведе работни срещи с водещите японски медии Fuji TV и Kanagawa TV. Бяха обсъдени възможности за промотиране на България като туристическа дестинация за японските туристи и обмен на предавания с български телевизии, съобщиха от Министерството, предаде БТА.

Министър Милошев покани екипи на двете телевизии да посетят България, за да заснемат филми за страната ни, чрез които да разкажат на японската публика за атрактивните туристически обекти и богатото ни културно-историческо наследство. От японска страна беше изразен силен интерес, като бяха обсъдени конкретни проекти за представяне на българския СПА, културен, кулинарен и винен туризъм, както и за промотиране на български туристически пакети.

Японската телевизия Kanagawa TV е партньор на Йокохама Роуз Гардън, където всяка година по инициатива на българското посолство се организира Българският фестивал на розата.

През 2024 г. Fuji TV засне заедно с посолството епизоди, представящи българската култура и кухня, които бяха излъчени по японската телевизия, напомнят от Министерството.

Срещите са част от програмата на министър Милошев, който е на официално посещение в Япония във връзка с подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Японската агенция по туризъм.

В края на миналата седмица от Министерството информираха за визитата в Япония на Евтим Милошев и съобщиха, че министърът и посланикът на Япония Хисаши Мичигами са обсъдили механизми как да бъдат привличани повече японски туристи в България. "Около 70 на сто от японските туристи, които посещават страната Ви, са организирани групи. Обикновено обхватът на пътуването им включва посещение на две държави на Балканите", каза тогава Хисаши Мичигами.