Министърът на туризма Илин Димитров покани милиардера Илон Мъск да посети България. Поканата бе отправена в "Туитър" (собственост на Мъск - бел. ред.) и "Фейсбук", след като най-богатият човек в света сподели и реагира на публикация, изобразяваща природния феномен "Белоградчишките скали".

"Бях сигурен, че това е в Elden Ring (фентъзи видео игра - бел. ред.)", написа Мъск под снимката, която е дело на българския фотограф Владислав Терзийски и бе споделена от акаунта @Anc_Aestetics.

В своя коментар на реакцията на Мъск министър Димитров пише:

"Скъпи, Илон, Снимката е от България!

Каня Ви да видите това място (Белоградчишките скали). Ние разполагаме с много други уникални забележителности, като една от тях е и най-старото обработено злато в света, което е открито у нас.

Елате да ги видите!"

Снимката е дело на Владислав Терзийски. Той е известен като един от най-талантливите фотографи на природни красоти и панорами у нас.

По-късно в публикация във Фейсбук министърът на туризма написа:

"Г-н Мъск си хареса снимка на Белоградчишките скали в социалната му мрежа.

Ами... какво ни остава друго, освен да го поканим да ги види на живо, да се увери колко са красиви (не само те) и евентуално да го почерпим с ракия/българско вино.

А г-н Терзийски ще наградим за дългогодишните усилия да показва красотата на страната ни.

След справка се оказа, че МТ е работило с г-н Терзийски и негови фотографии са използвани като кадри за социалните ни мрежи.

От такива инфлуенсъри имаме нужда".

Белоградчишката крепост и скалите са сред 100-те национални туристически обекти на България. От началото на тази година обектът е посетен от близо 70 000 български и чуждестранни туристи. Сред красотата на белоградчишките скали, в двора на крепостта, се реализира за седма поредна година, идеята на академик Пламен Карталов - летен фестивал "Опера на върховете". Под открито небе любителите на операта и балета са свидетели на необичайни сценични решения и режисьорска интерпретация. Публиката се наслаждава на изкуството на артистите от Софийската опера и балет и гостуващи изпълнители, режисьори и музиканти, каза за БТА Росен Младенов, зам.-кмет на Белоградчик.