Служебният министър на туризма Илин Димитров прогнозира ръст около десет на сто този зимен сезон. Той каза това по време на открито заседание на Министерския съвет за отчет на дейността на кабинета през изминалите близо шест месеца, което продължи повече от три часа. "Много се надявам в неделя да се развали времето и както каза кметът на Банско: "Времето в Банско е хубаво, дори когато е лошо!", каза министърът.

Той отчете като успешен летния сезон след активната реклама на българския туризъм, като напомни за засилените проверки по плажовете. Димитров изтъкна и амбицията на ведомството за това лято да има удвояване на броя на плажовете със син флаг. Той съобщи, че тази година търговете за плажовете ще се предават на живо. "Ще участват екипи от КПКОНПИ, МВР и ДАНС, така ще осигурим търгове без капка съмнение за тяхната обективност", допълни министърът.

През миналата година 4,2 млн. българи са избрали за почивката си родината, съобщи министърът.

Той информира, че 95 на сто от дължимите на хотелиерите суми за настанените украински бежанци вече са разплатени след съответната проверка. Разрешен е и проблемът със забавената категоризация на туристическите обекти, като за пет месеца са категоризирани 1316 обекта, което, по думите на министъра, е работа за около две години. С наваксването на процеса чакащите за категоризация обекти вече са под 50.

От 20 приоритета изпълнихме 19, отчете министърът и допълни, че неизпълненият е свързан с обединението на бранша, допълва БТА.