Производители и почитатели на виното ще се съберат на 10-ото издание на Фестивал на виното и културното наследство "Августиада" в Стара Загора, съобщава БТА.

Фестивалът ще открие министърът на туризма Илин Димитров, информират организаторите - Търговско-промишлена палата - Стара Загора в партньорство с община Стара Загора.

Представители от 35 изби и производители на храни от 23-ти до 25 септември ще участват в традиционния базар, който ще отвори врати на Античната улица в центъра на града. Гостите на "Августиада" ще избират сред 250 вина, за да отличат най-доброто от тях.

Специални гости тази година ще бъдат винари от Турция.

Майсторски клас организира Мустафа Чамлъджа, собственик на една от най-отличаваните турски изби. Тази бутикова изба носи традициите на три поколения винари и е разположена на уникален тероар в най-северния турски винен регион - Странджа, с доста по-различен климат от българската част на планината. Освен с магията на вкуса на своите лимитирани серии вина, Чамлъджа привличат и с уникалното оформление на етикетите - истински произведения на художественото изкуство, дело на художничката Ирем Чамлъджа, дъщеря на собствениците на избата.

"Августиада" 2022 ще започне на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на "Августиада", както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионалната гимназия за обществено хранене "Райна Княгиня", фолклорна група от Народно читалище "Св. Климент Охридски", Държавен куклен театър - Стара Загора, Общинският духов оркестър и организаторите. Кулминацията ще бъде официалното откриване на "Августиада" на сцена на Античната улица в 18:30 ч.

В рамките на първия ден на "Августиада" ще бъде избрана "Царица на Августиада" - титла, която ще носи млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на титлата Жанита Христова и нейната подгласничка Преслава Дончева участваха в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки достойно България.