Справочникът "Мишлен" отличи 62 ресторанта във Франция и даде три звезди наведнъж на младия френски готвач Фабиен Фере от ресторанта Table du Castellet в Югоизточна Франция, съобщи АФП.

На 35 години Фере влиза в историята на "Мишлен" като най-младия френски готвач с три звезди. Това е едва третият път, когато три звезди се дават наведнъж. За последен път подобно решение е взето преди трийсет години.

Ресторантът Le Gabriel de Jеrоme Banctel в Париж, който досега имаше две звезди, получи трета.

Аз не съм по речите, а по готвенето, каза Фабиен Фере при получаването на отличието на церемонията в град Тур.

Преди 11 години започнах да работя в ресторанта, не съм си мислил, че един ден ще бъда на сцена с най-прекрасното отличие, добави още Фере. Той помоли и своя ментор Кристоф Бакие да се присъедини към него на сцената.

"Животът се състои от провали, аз съм ги преживял и сега съм тук", коментира още Фере със сълзи в очите. Неговият ментор Кристоф Бакие е притежател на три звезди. Именно Бакие е връчил ключовете от ресторанта на младия готвач преди година. Заведението La Table du Castellet се помещава в хотел с пет звезди, намиращ се между Тулон и Марсилия.

С тазгодишните отличия носителите на три звезди във Франция стават общо трийсет.

През 2023 г. Александър Куйон, главен готвач в ресторанта La Marine в Ноармутие, Западна Франция, беше единственият нов носител на три звезди.

Александър Куйон

Снимка: БТА

През тази години "Мишлен" отличи с две звезди осем ресторанта, сред които Les Ambassadeurs на шеф Кристоф Кюсак в хотел "Метропол" в Монако и митичния Jules Verne на шеф Фредерик Антон, намиращ се на Айфеловата кула в Париж.

Нито една жена не получава отличие през тази година, отбелязва АФП. "Дами, вие сте навсякъде, от много време, и ние не го казваме достатъчно често", каза Гуендал Пуленек, директор на справочника "Мишлен".

Рекорден брой ресторанти - петдесет и два, получиха своята първа звезда. Повечето от тях се намират в Париж, Югоизточна и Югозападна Франция. Сред тях е l'Espadon с главен готвач Йожени Безиа, намиращ се в петзвездния хотел "Риц" в Париж. Ресторантът беше отличен за иновативни решения с африкански гастрономични влияния.

Селекцията на ресторанти в тазгодишното издание на "Мишлен" препоръчва общо 639 ресторанта в цяла Франция - 30 от тях имат три звезди, 75 са с две звезди и 534 имат една звезда.

За да не помрачава празника, отнемането на звездите беше обявено предварително и без медиен шум.

Церемонията по отличаването отдаде почит на шеф Серж Виейра, починал на 46 години през юли миналата година, чийто ресторант с две звезди е поет от съпругата му Мари-Од.

Червеният справочник "Мишлен" е създаден от братята Андре и Едуар Мишлен през 1900 г. като списък с дестинации за автомобилисти. Днес гидът "Мишлен" обхваща 45 дестинации по целия свят.

Справочникът е едновременно уважаван и плашещ за готвачите, въпреки факта, че продажбите на хартиеното издание са в режим на "свободно падане" - минус 62 процента за последните десет години, и наличието на конкурентни справочници.