Конгрегация от католически монахини е отворила бар в древен храм в Северна Испания, където наливат бира с надеждата да се разпространява Божието слово сред жадните гости, посещаващи римското светилище от XI в., съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мисля, че мнозина ще си помислят, че това е необичайно, защото никога не са го виждали. Но знаете ли, не е грях да изпиеш една бира", казва родената в Маями сестра Гуадалупе и добавя, че барът представлява "отворена врата за нас, за да благовестим".

Сестрите, които принадлежат към ордена "Поклонници на Евхаристията", са поели дейността на бара в храма Естибализ край баския град Витория от предишните му собственици - монаси бенедиктинци, които преди това били предоставили заведението на местна асоциация.

Манастирските братя са живели там от 1923 г., но са го напуснали през септември 2022 г. поради намаляването на броя им и напреднала възраст.

Миналата година 18 монахини, повечето от тях колумбийки, се преместиха да се грижат за храма и неговите поклонници. По-рано известен като бар "Патер", монахините го преименуват на Amaren Etxea, или "Дом на майката" на баски, един от най-старите европейски езици.

През първия уикенд след повторното отваряне на бара, което съвпадна с началото на Страстната седмица, монахините носеха бармански престилки върху сиво-белите си раса, докато поклонниците се редяха на опашка, за да направят поръчките си.

"Обичам ги, защото винаги ги виждам толкова щастливи и усмихнати, те предават много мир и радост", казва за монахините послушницата Мария Елена Саез, която очаква да се замонаши.