Монголия отбелязва 860 години от рождението на Чингис хан, предаде ТАСС.

. Те ще завършат с вечерни представления и концерти в цялата страна.

Знамената от бели конски опашки са изработени от животни от цяла Монголия, символизиращи единството на нацията. Те се превръщат в символ на страната по времето на империята на Чингис хан.

Президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух удостои с най-високото държавно отличие - Орден на Чингис хан, няколко души. Сред отличените е американският изследовател, автор на книгата "Чингис хан и раждането на съвременния свят" Джак Уедърфорд.

След церемонията започна и тържествено заседание на парламента. В следобедните часове в музея, посветен на Чингис хан, се откриват изложби на народни занаяти и монголска калиграфия. Вечерта ще има празнични концерти и представления.

Рожденият ден на Чингис хан - монголски пълководец, политик и основател на Монголската империя, се отбелязва в страната като национален празник от 2012 г. В същото време обаче няма консенсус сред учените относно конкретния ден, в който той е роден. Според решението на властите от 2012 г. датата на празника се определя от лунния календар, уточнява БТА.