Много скоро централният плаж на Варна вече няма да го има. Причината е, че ежегодно морето изяжда по 50 см от бреговата ивица в тази зона.

Главна вина за това носят изградените през миналия век буни. Те прекъсват притока на пясък от север, обясни проф. д-р Стоян Керемедчиев от Института по океанология към БАН, предаде Varna24.bg. Последните анализи на специалистите в областта сочели, че този проблем може да се реши чрез изграждането на подводни изкуствени рифове или острови. Именно влиянието им върху Черноморския бряг ще изследва ведомството в рамките на проекта програмата "Иновационни технологии за сигурни европейски брегове в променящия се климат" - Theseus, финансирана по 7 рамкова програма на ЕС. По нея Океанологията работи в партньорство с 30 института и университета от 19 страни. За да се изготви пълна база данни, Theseus ще действа в осем изследователски района, единият от които е Варненската крайбрежна зона, заключена между носовете Екрене и Галата.

Проектът ще завърши през 2013 година, като крайният резултат, който ще се търси, е да се даде решение на правителствата в Европейския съюз срещу проблема от евентуално повишаване нивото на морското равнище и последствията от това върху живота на хората. Ще обследваме въздействието на различни модели за подводни изкуствени рифове, изкуствени острови, които да бъдат построени по нашето Черноморие, обясни проф. Керемедчиев, водещ на проекта у нас.