Трудно е да си представите защо някой би се съблякъл по бански на минус 5 градуса, а на всичкото отгоре след това би се бухнал в ледените води на морето, но е факт, че всяка година на 1 януари десетки хиляди хора по целия свят го правят. 2020-а определено не беше нормална година, така че спокойно можете да поставите също толкова ненормално начало на 2021-ва с нова традиция.

В САЩ леденото къпане обикновено се прави в подкрепа на благотворителна кауза. Едни от най-големите масови ледени цамбурвания се провеждат в Сиатъл, Ню Йорк (Кони Айлънд), Лейк Джордж, Ню Хемпшир, Ню Джърси, плажа Брадфорд в Милуоки и Бостън.

Например леденото къпане в Мериленд (Санди Пойнт Стейт Парк) през 2007 г. събира 2,2 милиона долара в полза на Параолимпийските игри.

В Канада хората се къпят в ледените океански, речни и езерни води в чест на Новата година, но го правят за лично удоволствие, а не за кауза. Полярното плуване във Ванкувър се провежда от 1920 г. и в него всяка година участват няколко хиляди ентусиасти и няколко пъти по толкова публика.

Нищо не може да се сравни обаче с масовото скачане в ледената вода, което се случва всеки 1 януари на плажа Схевенинген в Хага, Холандия. Около 10 000 души свалят палта и ботуши и вкупом се втурват да проверят температурата на водата само по бански и плетени шапки. Скачането в Хага се провежда от 1965 г. То е най-мащабното, но не и единственото такова събитие в страната. На близо 200 локации (плажове, реки, езера) в Холандия се събират непоклатими пред студа ентусиасти, като общият им брой обикновено надминава 30 000 души. След освежаващото къпане традицията повелява участниците да се сгреят с горещ шоколад и холандска грахова супа.