Недалеч от Барселона се намира Дяволският мост. Това е една от тайните, но за сметка на това наистина уникални забележителности в околностите на каталунската столица, свързана със София с няколко директни лоукост и стандартни полета всеки ден.

Само си помислете – мостът е  на 2010 години. И не е помръднал от мястото си над реката Йобрегат между Марторел и Кастелбизбал. Откъде идва странното име на инженерното съоръжение, което изненадва със сграда – нека да я определим като заслон, и арка, дали триумфална, на високата си и непокътната от времето снага? От местната легенда, че хората от околността трябвало да преминават реката всеки ден, за да си върши работата. Дяволът предложил да направи мост, но в замяна да получи душата на първия, преминал през пътя над водната шир. Хитра старица се съгласила и пуснала стария си черен котарак, когато мостът бил готов. Такива хора са каталунците.

Освен две модерни магистрални естакади, в околността на уникалното съоръжение днес има нелоши ресторанти за туристите, както и много истински истории за разказване, наред с митовете. Макар заради тях мостът да не носи името на инженер, архитект, владетел или някой друг, на когото обикновено се кръщават подобни творения. Построен преди 2010 г., той е бил важен пункт от Вия Августа – императорският път, който е свързвал Рим с Каталуня, където – както вече сме ви разказвали, в Тарагона на юг от Барселона са останките на една от главните летни резиденции на владетелите от самия Октавиан Август и до края на великата държава.

Дългото 130 м съоръжение придобива съвременния си вид през 1295 г., когато става такъв, какъвто го виждаме. Близо пет века по-късно – през 1768 г. е следващата реконструкция, докато не го удря Гражданската война през 30-те години на 20-и век, когато фашисткият режим на Франко се опитва да покори каталунската демократична република, което накрая и успява да стори. По време на тоталитаризма оправят моста за пореден път през 1963 г.