Бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску, граф Дракула и Исус Христос се срещат в румънския музей на кича, който отваря врати в Букурещ, съобщава АФП.

Вижте снимки >>>

Дракула представлява най-известната румънска марка, но също така и абсолютна величина за румънския кич, тъй като образът му се използва по много хаотичен и противоречив начин, посочи пред АФП Кристиан Лика, собственик на музея.

Този 41-годишен специалист по реклама казва, че "живо се интересува от кича" и разказва, че е пораснал "като всички от неговото поколение с комунистическия кич" от ерата на Чаушеску.

В музея е представен и Николае Чаушеску в "легендарно" въплъщение на румънския кич по думите на Лика - снимка, показва диктатора, носещ скиптър на церемонията по встъпването му в длъжност като президент на републиката през 1974 г.

Общо 215 предмета, изложени в музея, са разпределени в шест категории, сред които "Религия" и "Прави твой собствен кич".

Една секция е посветена на изобилстващия "цигански кич". Там могат да се видят снимки на цигански барони, окичени с корони и други златни аксесоари.

"Предметите, отнасящи се до многобройната ромска общност в Румъния, могат да бъдат възприети от повечето румънци като кич. Но всички ние можем да бъдем кич за другия", казва Лика, като подчертава, че "никой няма право да съди културата на другия".

Румънският кич, с всички тези различни влияния, представлява ценно наследство, което беше добре да се открои, подчертава Лика.