Семейните рецепти винаги вървят ръка за ръка с вълнуваща история, мили спомени и традиции, които се предават през поколенията. Именно тази симбиоза между храна и култура търси Националният музей на жените в изкуството (NMWA) във Вашингтон.

Музеят обяви, че събира семейни рецепти, които могат да влязат в специална изложба на име “Връщане: рецепти, лекове и ритуали”, съобщава Smithsonian Magazine.

Желаещите да се включат са поканени да споделят рецептата, снимки на ястието, както и съпътстващи го семейни традиции и размишления. Няма изисквания дали рецептата да бъде предавана от няколко поколения или е такава, която е забъркана набързо преди няколко години.

Инициативата е част от програмата на музея “Жени, изкуства и социална промяна” и избраните рецепти ще бъдат включени в първата по рода си интерактивна онлайн онлайн изложба, в която ще участват и художествени творби на деветима автори.

От музея подчертават важността на съхраняването на кулинарните спомени, които са не само на семейно, но и на национално ниво. Дават пример с домата, който мнозина свързват с Италия и пастата, но по произход той идва от Централна и Южна Америка. Дори името му идва от ацтекския език науатъл, където се произнася “томатъл”.

Изложбата ще бъде открита на 18 януари 2020 г.