Той се намира близо до открития преди пет години мемориал на убитите европейски евреи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Музеят "Топография на терора" е разположен на мястото, където се е издигала бившата централа на нацистката тайна полиция Гестапо и есесовците - на номер 8 и 9 на улица "Принц Албрехт". В нейните килии са били задържани около 15 000 действителни или въображаеми врагове на Хитлер между 1933 г., когато той идва на власт, и края на войната през 1945 г. След войната сградата е разрушена, а мястото остава незастроено до обединението на Германия преди 20 години. То се намира близо до някогашната Берлинска стена.

"Искаме историята да е видима", каза директорът на новия музей - равинът и историк Андреас Нахама. "Топографията на терора не е мемориал, а място за научаване, място свързано с виновните", добави той.

Новият музей е на два етажа от стомана и стъкло и е струвал 25 милиона евро. Той заменя временна изложба, която приемаше по около половин милион посетители годишно. По стените му са изложени снимки на нацистки ръководители, направени от Гестапо снимки на затворници, снимки на екзекуции и плочи, които описват следвоенните усилия за съд над виновните.