Музей в района на Рокфорд, САЩ, в който може да бъде видяна колата на Георги Димитров, бе отличен от онлайн туристическата компания Tripadvisor с международна награда. Historic Auto Attractions печели призовото място за настоящата 2022 г., пише BG-Voice в рубриката си "Български истории", предава БТА.

Колата е марка "Пакард", произведена през 1937 г., и е пригодена да успокои страховете на Сталин от атентат. Автомобилът тежи 7 тона. Стъклата са дебели 10 см и тежат около 200 кг, като се отварят частично. От този модел са произведени само 17 бройки.

Съветският лидер подарява колата на Георги Димитров след края на Втората световна война. През 1992 г. тя изчезва от България. Според властите в София автомобилът е откраднат от музея на Георги Димитров в София, който сега е Музей на политехниката.

Возилото е изнесено в Белгия с фалшиви документи като скрап. През 1997 г. колата е транспортирана до Чикаго, където я поема Иван Кристов от Петрич.

От 2008 г. автомобилът на Димитров е в малкия музей за исторически коли Роско край Чикаго. Редом до него застават експонати като лимузините на Евита Перон и британското кралско семейство.

Собственикът на музея Уейн Ленсинг купува лимузината за 300 хил. долара от ebay.com. Днес автомобилът се оценява на между 2 и 6 млн. долара.

Наградата, присъдена на музея, отличава любими дестинации на пътешествениците, хотели, ресторанти и други въз основа на мненията, събрани от пътешественици и гости от цял свят в Tripadvisor за период от 12 месеца.

Historic Auto Attractions включва колекция от ретро превозни средства, включително президентски лимузини, коли и сувенири от ерата на гангстерите и коли от редица телевизионни предавания и филми, включително "Батман", "Ловци на духове" и "Завръщане в бъдещето".

За феновете на знаменитостите от 20 век музеят показва коли и сувенири, принадлежали на Елвис Пресли, Хауърд Хюз и Джон Дилинджър.