Организаторите на известния техно парад в Берлин "Рейв дъ планет" обявиха, че събитието ще се завърне в германската столица на 8 юли, предаде ДПА.

Желаещите да запазят места върху подвижните платформи на парада могат да се запишат до края на февруари, съобщи организаторът Матиас Рьоинг, известен още като Доктор Моте.

Първоначалното име на ежегодния фестивал, посветен на електронната музика, е "Парад на любовта".

Фестивалът беше подновен през 2022 г., дванадесет години след инцидента през 2010 г., когато 21 души починаха от задушване и десетки други пострадаха в настъпила паника по време на техно парада. Тогава организаторите обявиха край на технопарада.

Според организаторите "Рейв дъ планет" е най-вече политическа демонстрация, с която да се подкрепи електронната музика и световния мир. Организаторите предвиждат 25 камиона с високоговорители за техно музика, а целта е да се покаже "културата на електронната музика във възможно най-голямото ú разнообразие".

В миналогодишния фестивал участваха около 200 000 души - 18-те камиона прекосиха града по булевард Курфюрстендам, на път към Бранденбургската врата и Колоната на победата. Парадът от танцуващи фенове на електронната музика все пак беше прекратен към края на деня заради притеснението на полицията от "опасното" струпване на хора, допълва БТА.