Най-новият бар-ресторант на Миконос, "Пеликан", сякаш се появява от нищото. Маси, кафе машини, светлинни инсталации, музикални миксери и служители, носещи черни маски за лице, все още се разпределят по местата си, докато гръцките посетители започват да пристигат в началото на дългия празничен уикенд. Собственикът Василис Теодору казва пред АП, че бърза да се върне към бизнеса.

Гърция също така бърза.

В голяма степен разчитаща на туризма, страната официално се отваря за пристигането на чужденци в понеделник. Надеждите са заложени на основни дестинации като островите Миконос, Родос, Корфу, Крит и Санторини, където редовните фериботни услуги вече са възобновени, а директните международни полети ще започнат от 1 юли.

Гърция заложи на решение да облекчи здравните ограничения за Ковид-19 в пристанищата и летищата, в опит да избегне поредна осакатяваща рецесия, след като едва наскоро излезе от болезнена финансова криза.

Бизнесът ще се свие с 80% (тази година). Така че чакаме 20-те процента и сме щастливи, защото знаем, че така ще бъде, казва Теодору. Колкото и да го желаем и да го искаме, няма да е повече от това. Очакваме, че туристите от Централна Европа ще дойдат първи, а се надяваме и на американците на по-късен етап. Те са най-добрите ни клиенти, казва Теодору.

Навременните и стриктно приложени карантинни мерки досега поддържаха ниско нивото на инфекцията в Гърция и броя на смъртните случаи под 200.

Но повторното отваряне означава, че островите - много от които имат само основни здравни заведения, които преди това бяха защитени от огнището на континенталната част на Гърция, отново ще приемат посетители от цял свят, далеч по-многобройни от местното население.

Кметът на Миконос Константинос Кукас заяви пред АП, че островитяните се чувстват подготвени и имат ясни насоки от правителството.

Искаме да отворим и се насочваме към сезон 2020 с оптимизъм, казва той. Но ние сме напълно наясно, че този сезон няма да е като сезон 2019 г. и се надяваме, че няма да бъде нищо подобно на сезон 2021 г.

Остров, който за мнозина олицетворява високия стандарт и хедонизма, Миконос обикновено изглежда много по-различно в началото на юни.

Неговите криволичещи бели улици щяха да бъдат препълнени. Клиентите с висок стандарт щяха да излизат от баровете, да разглеждат луксозните витрини и да се състезават с тълпите от круизните кораби за маса в ресторант. Търсачи на VIP персони забелязаха поп звездата Кати Пери и футболната звезда Кристиано Роналдо сред голямата плеяда известни личности, наблюдавани тук през последните летни сезони.

Тази година плажовете са празни, колите под наем са паркирани на оградени места, а повечето магазини остават затворени. Бездомни котки и талисманът на острова - голям, светлорозов пеликан, скитат по улиците, за да ви правят компания.

Художничката Ирини Сириану, която създава мозайки, поддържа работилницата си отворена въпреки липсата на клиенти.

Гледаме новините и се надяваме на най-доброто, казва тя, чупейки парчета мрамор на малки парченца с чук.

Почти всички мои клиенти са американци, независимо дали купуват произведения на изкуството, правят поръчки онлайн или посещават уроци, които провеждам през лятото, казва тя, преди да добави с усмивка: "Това ще бъде трудна година, но аз съм художничка и преди съм гладувала".

Политиката за отваряне на правителството беше критикувана от основната лява опозиционна партия СИРИЗА, която заяви, че трябва да се запази по-строг контрол и властите да разрешават пътуването само но хора, които скоро са били тествани за коронавирус в страните, откъдето идват.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас в петък заяви, че за островите е изградена предпазна мрежа с връзки между островите и към континенталните болници за тестване и здравни евакуации. Мрежата от лекари и помощен персонал ще бъде разгърната с помощта на повече от 100 подвижни единици в автомобили и скоростни лодки и ще бъде подкрепена от бреговата охрана, военновъздушните сили и гражданските власти. Здравното министерство ще разполага и с 11 футуристично изглеждащи "транзитни капсули'', които могат да се използват за пациенти, които се насочват към заведения за интензивно лечение.

Всеки остров ще бъде прикрепен към напълно оборудвана континентална болница, каза Кикилиас.

Поетият от Гърция риск следва десетилетие на растеж на туризма и все по-голяма зависимост от тази индустрия, като годишният брой посетители се е удвоил повече от два пъти от 2010 г. до 34 милиона миналата година, а приходите са нараснали с 80 процента до около 18 милиарда евро (20,2 милиарда долара).

През много от онези години страната бе на ръба на фалита и излизане от еврозоната, докато гърците търпяха сурови мерки за икономии в замяна на три международни спасителни плана.

Министърът на туризма Харис Теохарис, бивш главен гръцки данъчен служител, заяви в петък, че страната е решена да подкрепи своята туристическа индустрия.

Изпращаме ясно послание до световната туристическа общественост, че ние няма да направим крачка назад както в защитните мерки, така и в отварянето на страната, каза министърът.