Туризмът в планината се препоръчва дори и от Световната здравна организация, защото укрепва здравето и затова очакваме посещения в курортите и общините. Нашата дисциплина ще помогне наистина да имаме зимен сезон и вътрешен туризъм. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при проверка на ски съоръженията в община Банско, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Тя е посочила още, че се предвижда гостите да са предимно българи, както и посещения от съседните страни, защото дестинацията е малка и могат да идват с личните си автомобили. Заявки за пътувания има, като повечето резервации са индивидуални, е съобщила министър Николова. По думите й прогнозите са, че резервациите ще са в последния момент.

В рамките на инспекцията вицепремиерът е проследила стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки и работата на съоръженията спрямо утвърдените правила на Министерството на туризма. По време на визитата на място тя бе придружавана от Иван Кадев, кмет на Банско, и Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" АД.

Относно работата на ресторантите в хотелите, която се възстановява от днес, вицепремиерът е изтъкнала, че тя трябва да се осъществява в рамките на лимитирания час до 22.00 часа. Като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим на изхранването, за да може да се избегне струпване на хора, обясни още тя. По време на инспекция в места за настаняване представители на бранша благодариха за това решение, като посочиха, че по този начин много ще се улесни работата им и ще предоставят по-висококачествена услуга на гостите си.

В компетенциите на РЗИ, здравните власти и на БАБХ е да наблюдават дали се спазват правилата, е допълнила министър Николова. Тя е коментирала, че желанието на всички е специално за Нова година да има възможност за работа до по-късно, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява.

Вицепремиерът е заявила, че е много важна и самодисциплината на туристите, защото се наблюдава струпване на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, което не може да се допуска. Има варианти, в които могат да се поставят мини пейки, където хората да почиват, да си хапнат, е допълнила Николова.

Тя е коментирала, че добър пример е курортът Пампорово, където има Ковид охрана, която е на ски съоръжението и следи да не се образува тълпа и събиране на повече от 15 човека.

По думите й добре е и в ски зона Банско да се помисли за въвеждането на такава, защото времето позволява и ние очакваме голямо струпване на туристи, особено събота и неделя, се посочва още в съобщението.