Банско е ски през зимата и вход към Пирин през лятото. Самият град не е безличен курорт, а обикалянето из музеите и старинния му център спокойно може да ви запълни два дни.

Но ако сте били в Банско много пъти или сте тук за дълго време, качете се в колата или хванете теснолинейката и опознайте околностите му в селски стил.

Тук ще откриете очарователни и исторически селца, красива природа, минерални басейни, както и прочулата се в цяла България църква с Христос на ракета.

Аврамово: за най-високата жп гара на Балканите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Аврамово е най-високата жп гара на Балканите, до която ще ви отведе теснолинейката. Влакът спира и в Банско, така че можете да планирате еднодневно атракционно пътуване по виещите се релси на легендарния маршрут.

Влакът се движи четири пъти на ден и стига до Аврамово за около 2 часа. В самото село Аврамово няма други забележителности, но можете да си направите пикник в околностите му, докато чакате теснолинейката за връщане към Банско (около три часа). Друга възможна посока е към заслон Велийца, който се намира на около час от Аврамово (там можете да останете за нощувка).

Белица: за Парка за танцуващи мечки

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Паркът за танцуващи мечки край Белица (намира се на 12 км от самото село) е място, което ще ви трогне, но не очаквайте да си тръгнете щастливи оттук. Историите на животните, които са спасени от плен от професионална танцова кариера, си имат имена и истории. Много от тях са с разкъсани носове от синджирите, на които някога са държани, за да са под контрола на стопаните си, а някои дори са ползвани за борба с хора.

Горно Драглище: за разходка през поля и гори

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Горно Драглище е обикновено село, в което ще откриете тишина и спокойствие. Ако тръгнете по черния път покрай църквата Въведение Богородично, за около час ще стигнете до Добърско. Пътят минава през поляни и иглолистна гора. Не е маркиран, но няма отклонения и трудно ще се изгубите - просто вървете напред. В Добърско можете да разгледате църквата, да осткочите до водопада и после да се върнете обратно до Горно Драглище.

Добърско: за църквата с Христос на ракета

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в село Добърско стана известна в цяла България заради стенописа, на който предполагаемо е изобразен Христос, качен на ракета далеч преди изобретяването на апаратите за летене в космоса. Колкото и да е спорно тълкуванието на изображението, църквата си заслужава да я видите. Построена през 1614 г., пълна е и с други чудновати детайли (например свастика), за които ще чуете в увлекателната беседа на екскурзоводите. В самото село има и водопад, към който ще стигнете, като следвате табелите от църквата (около 5-10 минути пеша).

Баня: за минералния плаж

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Село Баня се намира на 5 км от Банско, макар че е възможно изобщо да не разберете, че сте излезли от едното населено място и сте влезли в другото заради хотелите край пътя. Баня е благословено с над 70 извора с гореща минерална вода, като можете да избирате между открития обществен басейн (работи от юни до септември и е с почти олимпийски размери) и хотелите със спа центрове и безкрайни списъци с разкрасителни и подмладяващи процедури (работят целогодишно).

Местност Голак: за кулата и екопътеката

Това не е село, но го включваме в списъка заради невероятната гледка, която си струва пътя. На хълма в местността Голак край Разлог се издига наблюдателна кула, от която ще видите като на карта Разложката котловина и три планини - Рила, Пирин и Родопите. До кулата се стига по екопътека "Стъпалата" с десетки места за отдих, пейки и дървени шезлонги по пътя.