Средната цена за настаняване във вила под наем в България е 19 лева на човек на вечер, като варира в рамките на 10- 28 лева. Това показва проучване на hotel359.com на база около 500 вили под наем в цялата страната, без морето, като ценовата информация е за предстоящия есенно-зимен сезон.

Най-скъпо е в Софийска област, около и в Боровец, както и в Благоевградска област около Банско. Средните цени там са около 25 лева на човек на вечер. По-евтино е в регионите на Централен и Еленски Балкан, както и около Велико Търново, където цените са около 15 лева на човек на вечер. Подобни са цените, около 18 лева на човек на вечер, и в Смолянска област и по-общо в Родопите.

Цените варират според размера на групата, с намаления за по-големи групи. Има и 20-25% намаление за наемане на вилата през работни дни. Съответно, по празниците цените са по-високи, като за Нова Година достигат своя връх – около 35 лева на човек на вечер, а и доста по-високи на някои места. Това не е изненадващо, понеже търсенето на вила, където да се събере компания за Нова Година е много голямо. Резервирането за този период започна преди около месец и свободните вили се изчерпват бързо.

Колко и какви вили има в България?
Преглед на различните сайтове, които предлагат такъв тип настаняване, показва обща бройка от около хиляда, което включва и къщите за гости, които могат да бъдат наети не само на стая, но и цялостно. Тази бройка включва и вилите по морето. Като изключим тях, вилите са около 800. Най-голяма е концентрацията на вили в Централен Балкан – области Ловеч и Габрово, както и в Еленския Балкан, но вили има из цялата страна. Вили под наем се предлагат в над 250 дестинации. По отношение на конкретни дестинации, най-голямо предлагане има в Цигов Чарк, Рибарица и Априлци, като Бели Осъм, Делчево, Елена и Пампорово не са много назад, а Главатарци напредва с много бързи темпове.

Капацитетът на вилите се движи между 8 и 12 човека, като вила за повече от 15 човека е рядкост. Това е разминаване между търсенето и предлагането, защото има много запитвания за такива вили, особено около големите градове, и по-специално около София. Търсенето на вили с капацитет 20-на човека на разстояние до 100 км от София е много голямо, но такива обекти има малко. Инвеститорите може да помислят върху това.