За периода 1 декември 2023 г. - 25 март 2024 г. регистрациите на туристи у нас са над 1,8 млн., съобщи Министерството на туризма. За посочения период, спрямо същия през миналия зимен сезон, най-значителен е ръстът на турските туристи у нас - 29,1 на сто.

С 18,7 на сто са се увеличили италианските туристи, чийто интерес е насочен основно към градския туризъм в София. Ръст от 3 на сто отбелязваме при българските туристи, от Великобритания посещенията са с 1 на сто повече, страната ни са посетили и 4,6 на сто повече туристи от Република Северна Македония. Ръст отбелязваме и от немския и сръбския пазар, съответно 9,7 на сто и 10,7 на сто.

През изминалия зимен туристически сезон има по-малко туристи от Румъния, Гърция, но най-сериозен е спадът от Израел с 62,6 на сто.

От началото на декември 2023 г. до 25 март 2024 г. най-предпочитаната дестинация е била Столична община, която отчита 329 000 туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Сред ски курортите ни най-посещаван е Банско, следван от Самоков (включително Боровец), Смолян и Чепеларе, като в посочените ски курорти най-много са регистрациите на българските туристи.

Градският, културният и бизнес туризъм имат особено важно значение през настоящия зимен сезон. Общо 7 общини - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора успяват да привлекат близо 35 на сто от всички туристи по текущи данни за зимния сезон.

Делът на пътуванията до зимните ни курорти предимно с цел ски туризъм е над 19 на сто. Значителен интерес има към 8 СПА дестинации във вътрешността на страната, които успяват да привлекат малко над 19 на сто от всички туристи, а останалите близо 27 на сто са пътували до други дестинации в страната.

В началото на април от ведомството посочиха, че очакванията са през настоящия зимен сезон да отбележим ръст на посещенията с до около 5 на сто спрямо миналия зимен сезон - 2022/2023 г., като от пазари Турция, Италия и Сърбия се очаква ръстът да е значително по-висок.