Броят на туристическите пътувания по света за пръв път ще надхвърли 1 милион през 2012 година, прогнозира генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай, цитиран от Франс прес и БТА. Той каза това среща на министрите на туризма от Г-20 в източния мексикански град Мерида.

Рифай допълни, че този брой е по-голям от очакваното и че през първите три месеца на 2012 година се наблюдава увеличение на туристическия поток с 5,8 на сто спрямо прогнозите за растеж от 3 до 4 процента за цялата година. През 2011 година СОТ обяви, че туристите по света са били 980 милиона или с 4 процента повече в сравнение с 2010 година.

Генералният секретар изтъкна, че тези данни са предизвикателство към правителствата, които трябва да се възползват от мощта и капацитета на туристическата индустрия, за да подобрят благосъстоянието на населението като цяло.

Г-20 обединява 19-те най-големи икономики в света плюс Европейския съюз. Тя представлява близо 90 процента от световния БВП, 80 процента от световната търговия и 60 процента от населението на планетата.