Около 40 хиляди гости се очакват за тридневния празник на Еленския бут, съобщи Стелиян Димитров, председател на Съвета по туризъм в Елена.

Празникът започва на 8 ноември вечерта, с традиционния концерт "Добре сте ни дошли!" и ще продължи през почивните дни. В съботния ден от 11:00 часа ще е официалното откриване с молебен за здраве и приветствие от организаторите. На откритата сцена ще се изявят изпълнителите Кали, Радостина Николова, Галина Димитрова, Янко Неделчев, Виевската група, Фолклорен ансамбъл "Искра" и самодейци. Предвидени са игри за всички възрасти, възстановки и дегустации.

От началото на септември всички хотели и къщи за гости в региона са резервирани, коментира за БТА Стелиян Димитров. Базата от 2500 легла в различните места за настаняване както в общинския център Елена, така и в стотиците села и махали наоколо е недостатъчна за желаещите да се включат в празника, затова получаваме запитвания за свободни места в съседните общини. И нашата информация, е, че там също местата се запълват, допълни той.

От векове в Еленския балкан стопаните произвеждат характерния деликатес, с който съхраняват месото от прасето след като го заколят на Димитровден. Тогава в града се прибирали дюлгерите и зидарите, работили в странство. Прасето са заравяли в трап с жарава за да го сготвят, а неговите бутове са осолявали за 45 дни. След този период бутовете се изваждат и се оставят да съхнат до следващата година на характерното за района атлантическо течение.

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена

Според Димитров, точно въздуха от това течение, което минава през Испания, Италия и България, дава автентичния вкус на деликатеса. В Испания е хамон, в Италия е прошуто, в България е еленски бут. Според една от легендите по време на кръстоносните походи, през Еленския балкан минали рицари, които впечатлени от качеството на месото и възможността да бъде съхранявано за по-дълго време, пренесли технологията в Западна Европа, каза Димитров и допълни, че тази легенда се разказва в италианския град Парма, където също има традиционен фестивал на специфичния за региона продукт "Прошуто ди Парма".

Еленският бут, като емблема на гастрономията за Балканския регион, е съхранена и се произвежда фабрично от четири еленски месопреработвателни фабрики. Първи е колбасарят Велислав Велев, към каузата се присъединяват Еленските балканджии, Трухчев и Елена -Еко мес. Четирите цеха ще се представят на собствени щандове по време на празника. Свои скари ще разкрият и други местни производители на месни деликатеси.

Според Димитров основният поминък в Еленския балкан е чистата храна и туризма, свързан с природата и забележителностите. Двете са неразривно свързани, затова нашите гости, освен сърдечно посрещане, ще могат да вкусят качествените продукти на мандрата в Елена, на винарската изба в село Марян, соковете от арония, къпини и касис, балканския мед на местните пчелари, сушените гъби и билки, брани от девствените гори в района.

През миналата година посетителите на фестивала са закупили над пет хиляди еленски бута, под различна форма - в разфасовки или като цял продукт, това дава увереност на местния бизнес, че върви по правилния път, с който утвърждава град Елена и селата около него като екологично чиста дестинация - нещо, което все повече се търси по света, посочиха от Съвета по туризъм.