Над 400 танцьори от 20 клуба на страната идват в Търговище за Националния фолклорен фестивал "Джумалийско надиграване".

Организаторите от клуб "джумалийци" и областният град са готови за провеждането на XI издание на фестивала на любителските клубове по танци утре, 22 октомври. Различното тази година е, че празникът ще се разгърне на открита сцена, каза за БТА Светла Стаменова от клуба организатор.

Целта на фестивала е популяризиране и съхраняване на български танцов фолклор. Право на участие имат клубове, групи и формации от страната, изучаващи български народни танци за любители. Клубът, организатор не участва в конкурсната програма и разпределението на наградния фонд. Участниците ще се представят в три етапа: първи - две хора по избор; втори - музикално танцова постановка (представянето е по желание ) и трети - сценична разработка на едно хоро.

Жителите и гостите на Търговище ще могат през целия ден да се насладят на изпълненията. Поздравителен концерт ще изнесат танцов състав "Джумалийче" и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Шарено герданче".

Квалифицирано професионално жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор ще оценява изпълненията. В него влизат Стоян Господинов главен художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа" от Добрич, Димитър Манов - дългогодишен солист на ансамбъл "Филип Кутев" и Мартин Мочков - дългогодишен солист на ансамбъл "Тракия" , хореограф на "Северняшкия ансамбъл" в Плевен.

Клубът организатор традиционно осигурява подаръци и се грижи за участниците. Подготвени са много награди, сред които такива на организаторите и на кмета на общината.

"Джумайлиско надиграване" започва в 10:00 часа на спортната площадка зад Младежкия дом в Търговище.