На 30 юни 2018 г. в карловското село Ведраре се състоя XIII Национален ловен събор, на който присъстваха над 8000 ловци, риболовци, симпатизанти и официални гости.

Честванията бяха част от тържествената програма по повод 120 г. от началото на организираното ловно движение у нас – основаването на Националното ловно-рибарско сдружение – „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ).

„Съборите отразяват енергията и сплотеността ни. Затова съм искрено признателен, че днес мога да ви посрещна именно тук, в с. Ведраре, на територията на община Карлово, съвсем близо до родното място на най-големите борци за свободата и независимостта на България. Нека приемем от непоклатимия дух на единството, с което е наситена областта“, каза инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ на откриването на събора.

По време на събора НЛРС-СЛРБ получи поздравителен адрес и почетен знак от президента на Република България, г-н Румен Радев. Приветствия бяха прочетени от името на председателя на Народното събрание, г-жа Цвета Караянчева, както и от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов. Сред официалните гости бяха третият президент на България - г-н Георги Първанов, и заместник-министърът на земеделието, храните и горите, г-н Атанас Добрев, който тържествено откри събора.

Представители на европейската ловна асоциация FACE, както и делегати от ловните организации на Беларус, Русия, Словакия, Словения и Сърбия присъстваха на събора. Г-н Жорж Аман, президент на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), както и г-н Тамаш Маргеску, генерален директор на CIC също почетоха забележителната годишнина, като освен това удостоиха Съюза на ловците и риболовците в България с медал и златен сертификат.

„120 години е една чудесна годишнина, но в същото време ние сме задължени да мислим и за следващите 120 години. Призовавам да не се разединявате и да устоите на всички тези сили, които се опитват да ни се противопоставят. Правим всичко това за нашите синове и внуци и за бъдещото устойчиво използване на природните ресурси“, каза г-н Жорж Аман на откриването.

Официалната част беше последвана от развлекателна програма с участието на певицата Виктория Манева, която изпя националния химн, оркестъра на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, Володя Стоянов, оркестър „Авлигите“, фолклорен ансамбъл „Розова долина“, танцова формация „Дунавска младост“ и много други.

Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" е най-старата и най-голямата неправителствена организация в страната и на Балканите, правоприемник и наследник на ловно-стрелческа организация "Сокол"- гр. София, основана през 1898 г., както и на Българския рибарски съюз, основан през 1929 г.

Националното сдружение е юридическо лице с нестопанска цел, а днес негови членове са над 140 ловни, ловно-рибарски, рибарски сдружения. Така НЛРС-СЛРБ представлява интересите на над 125 хиляди ловци и риболовци в България.

От 1931 г. националната организация е член на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC). През 2000 г. НЛРС-СЛРБ става пълноправен член и на Федерацията на ловните асоциации на ЕС (FACE).