Традиционният годишен снежен фестивал "Юки Мацури" в северния японски град Сапоро на остров Хокайдо възвърна своята посещаемост отпреди коронавируса. Организаторите казват, че посетителите са били общо 2,38 милиона души, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА.

През 2023 г. броят на гостите на фестивала бе 1,75 млн. души. Преди пандемията посетителите редовно надхвърляха два милиона души. По време Covid-19 събитието беше онлайн и в силно намален формат.

Тазгодишният фестивал се проведе на три основни площадки в различни райони на града. Основната от тях се намира в района на централния градски парк Одори в центъра на Сапоро. В покрайнините на града работеха и други изложбени пространства - Цудомо и Сусукино. Там обикновено се намират снежни пързалки и се състоят различни зимни спортове.

Броят на ледените и снежни скулптури, построени тази година, е 190. Сред тях е статуя на японския бейзболист Шохей Охтани, който играе за Лос Анджелис Ейнджълс и е един от най-скъпо платените спортисти. В международното състезание по снежни и ледени скулптури участваха представители от 9 държави, а победители бяха Монголия, Южна Корея, Индонезия, Тайланд и Литва.

Снежният фестивал в Сапоро се провежда за първи път през 1950 г. Той бързо да набира популярност. През 1955 г. части на Японските сили за самоотбрана за първи път са включени в правенето на снежни скулптури. Това се превръща в една от основните традиции на "Юки Мацури" и местните жители специално се събират в началото на януари, за да гледат как военните внасят тонове сняг и да го трупат в центъра на града.

Постепенно фестивалът придобива световна слава, а от 1974 г. започва да се провежда международно състезание между скулптори, работещи със сняг и лед. Днес "Юки Мацури" се смята за неразделна част от културния живот на Сапоро и основното събитие на годината, привличащо милиони туристи от страната и чужбина.