Карановската селищна могила и Източната могила, където е погребан знатен тракийски аристократ, са двата обекта, които туристите посещават.

За да станат подобни обекти още по-посещавани, Министерството на икономиката и енаргетиката работи по проект за развитието на вътрешния туризъм, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Той разработен за по-голяма ефективност на националния маркетинг и реклама на туристическия продукт, предоставянето на информация и обслужване в туристическия сектор, с цел активиране на вътрешния туризъм. Карановската селищна могила e разположена в северозападния край на село Караново, на около 10 км от град Нова Загора. 

Могилата е открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. и е една от най-старите в Европа. Вижте снимките >> Карановската е една от най-големите в България. Тя е висока 13 м, дълга 250 м и широка 150 м. Тук са застъпени всички праисторически епохи – от новокаменната до бронзовата включително. Всички експонати, намерени в могилата, са изложени в музеите в София и Нова Загора. Могилата е била населявана в продължение на около 3000 г. В Караново турстите могат да посетят и Археологическия комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.”. 

Една от най-интересните находки е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете. Разкопките при Караново се правят по съвместен проект с Римокатолическия музей в германския град Майнц. Именно там се консервират и част от находките и оръжията на тракийския войн.

Оказва се, че копията от Караново са със врязана украса, запълнена със стъкло, от което се е получил емайл.

"Което означава, че в този гроб е погребан знатен воин, това е най-ранният имперски гроб в света", казва Веселин Игнатов - археолог и уредник в музея в Нова Загора.

В гроба на тракийския воин са открити 10 сребърни и една златна монети, много съдове и накити. Намерени са две уникалните чаши с ковано сребро и позлата.