Отдел "Туризъм" на община Пловдив, заедно с геодезическа фирма "Тру Норд ООД", изработиха изцяло нова, авторска туристическа карта на града. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Тя е двуезична - на български и английски език, и вече се разпространява в туристическите центрове, туристическите обекти и местата за настаняване. 

Лесно се разглежда от всякакво устройство, защото не е необходимо да се тегли файл, който после да се отваря, разказаха от отдел "Туризъм" на общината, цитирани от БТА. Отбелязани са основни пътни артерии, едни от най-важните туристически и културни обекти в града, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, природни забележителности, спирки на градския транспорт и номерата на автобусите и много други.

В проектирането на графичната част на туристическата карта са използвани няколко вида данни - комбинация от кадастрална информация (основно за сградите), Гугъл карти, ГИС информация, сателитни снимки и орто-фото планове, топографски планове и други.

Картата на град Пловдив се състои условно от две части с различни мащаби - страна "А", в мащаб 1:4000, която обхваща по-детайлно централната градска част и страна "Б", в мащаб 1:10000, която представя града от по-ниска детайлизация. Листът на картата е с размери 50/35 см и е с такива пропорции, че може лесно и точно да се сгъне до джобен формат и да се ползва по-удобно, отбелязаха от отдел "Туризъм".

За по-добра ориентация във времето и пространството е нанесена мрежа от квадрати, които в реалността представляват разстояния от 500 метра или около 5-6 минути ходене пеш. С тяхна помощ ползвателят лесно би преценил възможностите си за достигане до желаното място. На картата са показани пешеходните пространства, нанесени са всички улици, пешеходни пътеки по главните маршрути, всички подлези и надлези.

Поместена е легенда с използваните пиктограми, също така и QR код, който чрез сканиране с мобилно устройство има възможност за по-детайлно разглеждане, в това число могат да се видят и специално изработените за проекта триизмерни изображения на някои сгради в града.