Стотици хора пренебрегнаха съветите да не пътуват и да не се събират в Стоунхендж за традиционното отбелязване на деня на лятното слънцестоене, което бе отменено тази година заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес и други световни медии.

За втора поредна година организацията "Инглиш херитидж", която управлява неолитния монумент, бе предвидила излъчване на живо на изгрева в Стоунхендж. От организацията обявиха, че програмата е била прекъсната от съображения за сигурност, след като "много хора бяха решили да пренебрегнат изискването ни да не се пътува до монумента тази сутрин".

Хиляди хора, които се бяха включили, за да наблюдават изгрева онлайн, всъщност гледаха предварителен запис от мястото, преди живото излъчване да бъде подновено около 5 часа местно време.

 

Снимки: АР/БТА

Видеозапис на британската Прес Асосиейшън и други медии показаха десетки хора, които се събраха в каменния кръг, а някои дори преодоляха загражденията, за да стигнат до камъните. Трети пък танцуваха.

От "Инглиш херитидж" казаха, че били "разочаровани" да видят как хората действат, "излагайки на риск себе си, служителите на организацията и полицията" в условията на пандемия.

Лятното слънцестоене по традиция привлича десетки хиляди хора на каменния кръг в Южна Англия, които празнуват настъпването на най-дългия ден в годината.

От полицията в Уилтшър съобщиха, че с изключение на незначително "проникване в каменния кръг" рано сутринта в понеделник, уикендът преди лятното слънцестоене е преминал спокойно. Една жена над 50 години, за която се смята, че била пияна, била арестувана заради неподходящо поведение.

Снимка: АР/БТА

Повече от 200 000 души по цял свят обикновено се включват за да наблюдават на живо събитието, започващо в 4:52 часа сутринта местно време, но този път трябваше да се задоволят с предварително записаните кадри на неолитния комплекс, а когато в 5 часа стриймингът бе възстановен, зрителите видяха предимно облачното небе над Стоунхендж.

Снимка: АР/БТА

English Heritage се подготвяше да посрещне посетители, защото според първоначалните планове на правителството локдаунът трябваше да бъде вдигнат точно днес, но отлагането до 19 юли обърка плановете на всички.

От полицията съобщиха, че не се е стигнало до сериозни инциденти.